בשנים האחרונות, עם הרחבת היישובים, יותר ויותר חיות בר נכנסות ליישובים, ללינה ומזון. זה מיוחד, אבל גם מסוכן – לחיות הבר ולנו
לגור בגולן זה לחיות בתוך מרחבי ענק, ירוק, צהוב, או שחור, תלוי במועד בשנה. לגור בגולן זה להתרגש מעוף דורס בשמים, צבי על גבעה בצד הדרך, לנהוג במודעוּת לחזירי בר ולקפוץ כמה דקות מהיישוב לראות זרימת חורף מרשימה. בשנים האחרונות, עם הרחבת היישובים, לגור בגולן זה לפעמים גם לחלוק עליית גג עם דלק סלעים, חצר עם דורבן, חזיר על הדשא המרכזי ושפן סלע בכניסה ליישוב. זה מיוחד, אבל גם מסוכן – לחיות הבר ולנו.
עם חזרת בתי הספר לפעילות, החלה תכנית ייחודית לגולן, בדיוק בנושאים האלו – עושר המינים האדיר של חיות הבר בגולן ואיך נוכל להשאיר את חיות הבר בטבע ומחוץ ליישובים שלנו.
ראשונים יצאו לדרך תלמידי שכבת ז', מבית הספר "הצבי", בקשת, במסגרת תכנית "מגוון מינים – שומרים על חיות הבר", לשלושה טיולים במושב. בסיור הראשון, חיפשו סימני חיות בר וגילו עקבות חזירים, נבירות דורבנים ומקומות רביצה של תנים. בסיור השני, יצאו עם פקח חיות הבר של רשות הטבע והגנים והמועצה האזורית גולן יחד לסיור על גדר היישוב, שם חיפשו נקודות כניסה של חיות בר אל היישוב, פתחים במבנים ביישוב ומפגעים נוספים שמאפשרים לחיות הבר לינה ביישוב. בסיור השלישי, יצאו התלמידים לפעולה. הדבקת מדבקות עם טיפים להשארת חיות הבר מחוץ ליישוב, על כל הפחים ביישוב. פעולה קטנה שעושה המון, מלמדת, מסבירה, עושה שינוי אמתי בשטח.
לעורר מחשבה ושינוי
התכנית, בשיתוף היחידה הסביבתית גולן והמשרד להגנת הסביבה, בהדרכה של מרכז החינוך וההסברה גולן, של רשות הטבע והגנים, פועלת בימים אלו גם בבית הספר "מעלות הגולן", ברמות ובבית הספר "גולן", בחיספין. מעבר להתרגשות הבסיסית של לצאת שוב לטייל, להיות יחד בטבע ולגלות הפתעות מדהימות ממש מתחת לאף, יש חשיבות גדולה גם לנושאי שמירת הטבע וגם ליכולת של כל ילד וילד לעורר מחשבה ושינוי בדרך בה כולנו חיים פה יחד בגולן, תושבים וחיות בר.
מדריך רשות הטבע והגנים בתכנית, גיל מועלם, מגבעת יואב, מספר כי הילדים נחשפו למורכבות ההחלטות שצריך לקבל כדי להוציא חיית בר מן היישוב: מה יהיו ההשלכות על חיית הבר ועל המין של אותו בע"ח שהוצא מן היישוב? האם עלול להיגרם נזק בטיפול באופן מסוים? האם תמיד אנחנו יכולים לצפות את התוצאה על פעולה מסוימת? המון שאלות מעניינות ודיונים נערכו במהלך הסיורים ביישוב, מתוך ההבנה כי חיות הבר לא אשמות במצבן – אלו אנחנו, בני האדם, שמכניסים אותם לביתנו עם מים, מזון ומלון, זמינים וחמימים, טעימים ומזמינים.
מדבקות הפחים מתנוססות כרגע עם גאוות התלמידים, על פחי האשפה של מושב קשת. בשבועיים הקרובים, יתמקמו גם ביישובים נוספים, כמובן באישור מחלקת התפעול של המועצה האזורית גולן ובברכתה.
מעוניינים בפרויקטים דומים ביישוב? מוזמנים לפנות למיה מזרחי, רכזת החינוך של היחידה הסביבתית במועצה האזורית גולן, בכל שאלה! 050-8297567
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
כיצד לטייל עם חיות המחמד בקיץ
כשאתם יוצאים לטייל, או לנפוש, קחו את חית המחמד אתכם. יש לדאוג לה ולהכין מראש…
- מצילים חיות בר בגולן
לפני כחודש מצא נער מהכפר מסעדה עקב חורף פצוע. הנער נהג כפי שלמד במסגרת התוכנית…
- חתול הבר מעמק הבכא
באזור רכס התילים חזקה-חרמונית, ובכל הגולן למעשה, חיה לצדנו אוכלוסייה של חתולי בר, כ- 200-550…